Levné bambusy nemusí být levné. Proč?


Rozmohl se nám tady takový nešvar: Levné bambusy. Nemám nic proti levným bambusům když víte, co kupujete. Pojďme se podívat, jak je možné, že jsou některé bambusy o tolik levnější než jiné, a přitom se jedná o stejný bambus.

Levně nakoupí

Vše začíná u “levně nakoupí”. Uvedu, jak to zhruba může fungovat. Velké firmy a řetězce mají nákupní oddělení. To vypíše výběrové řízení na “dodavatele bambusů”. Výběrové řízení obsahuje kritéria jako: množství a rychlost dodání, spolehlivost a hlavně cena. Cena bývá hlavní rozhodující kritérium. Čím nižší je nákupní cena, tím vyšší může být marže nebo nemusí být tak vysoká marže, ale díky výsledné nižší ceně větší prodeje (a tím vyšší zisk). Když dodavatelé bambusů předloží nabídky, firma vybere třeba 3 nejlepší a pobaví se s nimi o možnostech spolupráce, aby získali detailnější informace. Následně se rozhodne, kdo by byl nejlepší a nabídnou mu, aby jim dodával bambusy ještě levněji než dodavatel uváděl v nabídce. To je účel nákupního oddělení – získat lepší podmínky pro svou firmu. Když dodavatel nevyhoví, zkusí třeba dalšího v pořadí,…

Vyhrává nejlevnější

Z logiky věci zakázku získá většinou ten nejlevnější dodavatel. Kde se vezmou nejlevnější bambusy? Tam, kde je nejlevnější je množit. A jak se množí bambusy?

Bambusy se množí v zásadě 3 způsoby

Dělením trsů a odkopky původních rostlin

Při množení vegetativním způsobem má rostlina kvality / vlastnosti původní (mateční) rostliny. Takto v podstatě získáte rostlinu, která původně opravdu rostla například doma v Číně. Nevýhodou je, že se jedná prakticky o (lidskou) ruční práci a pracujete s větší sazenicí, která potřebuje více hlíny, vody a prostoru. Zkrátka náklady na vypěstování jsou vyšší.

Ze semen vykvetlých rostlin

Pěstováním bambus ze semínek vyroste rostlina, která má vlastnosti kombinované z původních rostlin, které se opylovaly. To může být dobře i špatně. Nemáte záruku, že vyroste sazenice s nejlepšími vlastnosti z obou rostlin. A také to trvá déle.

Meristémově (laboratorně in vitro)

Meristémové množení bambusu je metoda, při které se využívají meristémy rostlin k produkci nových výhonků a tím i nových rostlin. Tento způsob množení je efektivní, protože meristémy jsou pletiva s vysokou schopností dělení. Vyprodukované rostliny mají většinou tenká hustá stébla. Sazenice bývají menší, hůře se rozrůstají, nejsou vitální. Nedosahují kvalit původních rostlin, jsou méně zimovzdorné a mohou i předčasně vykvést. Ale díky efektivitě množení a nenáročnosti na materiál (hlína, voda, prostor) jsou levnější.

Jak takové bambusy poznat? Těžko. Nejlepší je se obchodníka zeptat.

Meristémové pěstování in vitro

Ilustrační foto

Levné bambusy od Bambusáře

Bambusy, které aktuálně (10/2024) prodáváme označené jako „M: 120 – 160 cm“. Zleva: F. Winter Joy, Da-Wei, Viking, Obelisk.

Kvalita versus cena

Neříkám, že všechny bambusy v řetězcích a internetových platformách jsou množeny meristémově nebo jsou špatné. Není možné a v žádném případě nechci takto paušalizovat. Ale stává se, že se na nás občas obrátí zákazník, proč bambus, který má od nás hezky roste a “další bambus, co koupil jinde, živoří”. Po sérii otázek se pak dostáváme k tomu, že zákazník bambus koupil v hobbymarketu nebo na internetu v nějakém řetězci.

S kůží na trh: I mistr tesař…

I já jsem někdy meristémové bambusy prodal. Neověřil jsem si způsob jejich množení při nákupu u dodavatele. Chybama se člověk učí… Už nechci takové bambusy prodávat. Mým cílem je vyřešit zákazníkův problém tak, aby byl spokojený a užíval si svůj bambus, zahradu, soukromí.

Jak koupit dobrý bambus?

Mohli bychom bambus přirovnat k nákupu vína :) Když si jdete koupit víno, koupíte si nejlevnější krabicové nebo si chcete vybrat takové, které vám bude chutnat? Možná se poradíte s prodejcem. Řeknete mu svou představu a on vám doporučí vhodné víno. A nebojte se mu říct i svou finanční představu. Určitě najde takové, se kterým budete spokojeni.

Rozmyslete si, proč si chcete koupit bambus? Kde bude umístěn? Jak má finálně vypadat? Jak rychle má dosáhnout požadovaného stavu? A nebojte se zeptat. ;) Mimochodem, už jste si přečetli, jak vybrat správný bambus?

Shrnutí

  1. Rozmyslete si svou představu
  2. Zeptejte se prodejce
    1. Splňuje bambus tuto představu? Není vhodnější jiný druh?
    2. Byl množen vegetativně?
  3. Podívejte se na reference bambusu nebo prodejce

Proč koupit bambus u nás?

  1. Záruka spokojenosti – bambusy můžete do 14 dnů vrátit bez udání důvodu
  2. Již jen vegetativně množené bambusy
  3. Poradenství zdarma před i po koupi
  4. Jen spokojení zákazníci
  5. Podpoříte lokální mikrofirmu

Fotky od našich zákazníků

Podívejte se na videa živých plotů z našich bambusů

Živý plot po 3 letech od vysazení

Živý plot rychle (za 2 - 3 roky) | Bambusář.cz

Vysoký živý plot z bambusů Phyllostachys

Vysoký živý plot z bambusů Phyllostachys | Bambusář.cz

Živý plot z různých bambusů

Živý plot z různých bambusů | Bambusář.cz